- Contact & veel gestelde vragen
- Verzenden & retourneren
- Algemene voorwaarden
- Disclaimer
- Privacy Policy
- Betaalmethoden
- Sitemap
- Klachten
- Vakantie
Plastic probleem
De plastic productie gaat razendsnel. Elk jaar wordt er gemiddeld 8% meer plastic geproduceerd dan het jaar ervoor. In de afgelopen 20 jaar hebben we evenveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar daarvoor. Bijna 50% van al dat plastic gebruiken we maar één keer.
Een groot gedeelte van het plastic beland uiteindelijk in de zee. Gemiddeld 11 ton per jaar! Eenmaal in zee breekt het vrijwel niet of heel langzaam af, waardoor het alleen maar giftiger word. De kleine stukjes plastic, ook wel micro plastic genoemd, worden door veel dieren aangezien als voedsel. Hierdoor sterven er elk jaar meer dan 100 miljoen dieren.
Per jaar sterven er dus meer dan 100 miljoen dieren aan de plastic soep. Uit onderzoek blijken 1 op de 3 zeeschildpadden ooit plastic te hebben gegeten. In Florida is een babyschildpadje gevonden met 104 stukken plastic in zijn lijfje. Het schildpadje heeft dit helaas niet overleefd. Emily Mirowski helpt zeeschildpadden rehabiliteren in het opvangcentrum Gumbo Limbo Nature Center. Na het overlijden kwamen ze erachter dat de doodsoorzaak plastic was. “Het was hartverscheurend. Het plasticprobleem is iets wat we al jaren zien, en we hopen dat andere mensen nu ook eindelijk dit beeld te zien krijgen,“ aldus Emily.
Ook raken enorm veel dieren verstikt in al dat plastic. Zeezoogdieren, vogels, vissen, ze kunnen zich niet meer goed bewegen, ze stikken, verhongeren of raken hun ledematen kwijt door amputatie. Zeezoogdieren als zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen zijn regelmatig het slachtoffer van hun eigen nieuwsgierigheid. Ze zwemmen af op plastic voorwerpen en spelen ermee. Deze soorten hebben nog niet geleerd dat die voorwerpen niet leuk, maar enorm gevaarlijk zijn.
Ook de koraalriffen hebben last van al dat plastic. De plastic soep is een broedplaats voor bacteriën. Een gedeelte van deze bacteriën scheiden giftige stoffen af die dodelijk zijn voor het koraal. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid giftige bacteriën in het Great Barrier Reef fors is toegenomen en zich dankzij het plastic als een olievlek verspreidt. De koraalriffen zijn delicate ecosystemen in de oceaan, die nu in een paar jaar tijd worden vernietigd. Iets wat eeuwen duurde om zich te ontwikkelen.
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We ademen, eten en drinken plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
Daarom is het tijd voor actie! Wij geloven dat elk beetje helpt. Help jij ons mee? Samen voor een schonere toekomst!
Meer weten over shampoo bars en de voordelen daarvan? Klik dan hier!
Vragen? Stuur ons gerust een bericht!
Whatsapp ons!
Wij reageren snel ;)
Social media
Stuur ons een DM